Software als digitale therapie voor kinderen met ADHD

BSL Testweb Onderwijs, Psychologie

Een videogame die bedoeld is om te worden voorgeschreven aan kinderen met ADHD, wordt versneld uitgerold in de Verenigde Staten. Het bedrijf achter de videogame ENDEAVOR, Akili Interactive Labs, krijgt voorlopige goedkeuring van de Food and Drug Administration om zijn product aan te bieden.

De FDA ziet de noodzaak van toegang tot digitale gezondheidstoepassingen met een laag risico voor patiënten tijdens de COVID-19-pandemie. De Amerikaanse FDA’s COVID-19 Enforcement Discretion Guidance maakt het mogelijk om ENDEAVOR aan te bieden, meldt Akili. Woensdag lanceerde de in Boston gevestigde startup een website waarop geïnteresseerden zich kunnen inschrijven. Akili wil de game gedurende de corona-pandemie drie maanden gratis beschikbaar stellen voor kinderen met ADHD die in aanmerking komen voor de speltherapie.

Opvallend is dat de Food and Drug Administration nog geen formele goedkeuring heeft gegeven voor het spel, maar wel besloot om de regelgeving voor software met een laag risico voor geestelijke gezondheid te versoepelen. Akili’s game is nog in afwachting van goedkeuring door de toezichthouder en wordt daarom niet voorgeschreven door artsen of gedekt door verzekeraars, maar kan dus al wel door kinderen en hun ouders gebruikt worden.

De videogame wil Akili Interactive Labs als een digitale therapie aan gaan bieden, dus als aanvulling of vervanging van farmaceutische geneesmiddelen bij de behandeling van kinderen met ADHD. Een eerste studie naar de software, een randomized klinische studie met 348 kinderen met ADHD, werd recent gepubliceerd in The Lancet Digital Health journal.

Bron: Smarthealth.nl

Gerelateerde tests