Kinderen van gescheiden ouders eindigen veelal op lager schoolniveau

BSL Testweb Onderwijs, Psychologie

Kinderen waarvan de ouders scheiden, komen veelal op een lager schoolniveau dan verwacht. Dit heeft vooral impact op kinderen van hoogopgeleide ouders. Dat constateren sociologen Carlijn Bussemakers en Gerbert Kraaykamp van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Zij deden onderzoek naar de impact van onder meer scheidingen op het leven van kinderen. De schoolcarrière van meer dan 5700 jongvolwassenen werd geanalyseerd in een representatief onderzoek. De scheiding zorgt op het moment zelf voor minder motivatie en concentratieproblemen op school, maar nu blijken er ook grote gevolgen te zijn voor de lange termijn. Daarbij maakt het niet uit hoe oud de kinderen tijdens de scheiding waren.

De onderzoekers denken dat het komt doordat die kinderen van huis uit veel meer in hun ontwikkeling worden gestimuleerd, bijvoorbeeld met museumbezoek en voorlezen. Het uit elkaar gaan van de ouders, is op zich al een stressvolle situatie, maar daarbij hebben alleenstaande ouders vaak minder tijd om de kinderen te blijven stimuleren. Die kinderen hebben volgens Bussmakers eigenlijk meer te verliezen en worden dus extra hard geraakt.

Overigens heeft niet alleen een scheiding impact op de schoolcarrière van kinderen. Ook kindermishandeling of het verlies van een ouder leiden gemiddeld tot een lagere opleiding, constateren de sociologen.

Het onderzoek is gebaseerd op de Familie Enquête Nederlandse Bevolking. In deze representatieve survey werd Nederlanders gevraagd terug te blikken op hun jeugd.

Publicatie
Bussemakers C, Kraaykamp G, Youth adversity, parental resources and educational attainment: Contrasting a resilience and a reproduction perspective, Research in Social Stratification and Mobility (2020)doi: https://doi.org/10.1016/j.rssm.2020.100505

Bron: Radboud Recharge

Gerelateerde tests