Is het tijd om afscheid te nemen van het label hoogbegaafdheid?

BSL TestwebOnderwijs, Psychologie

Van 6 t/m 14 maart 2021 is het de Week van de Hoogbegaafdheid, een themaweek waarin vooroordelen over hoogbegaafdheid worden weggenomen.

Dr. Tjip de Jong host van de onderwijspodcast Tjipcast gaat over uitzonderlijke intelligentie in gesprek met Lianne Hoogeveen, expert op het gebied van hoogbegaafdheid in het basis- en voortgezet onderwijs. Ze is hoofdopleider van de Radboud international Training on High Ability, die opleidt tot ‘ECHA-Specialist in Gifted Education’ aan het Radboud Centrum voor Sociale Wetenschappen. Ook is ze werkzaam bij CBO Talent Development als GZ-psycholoog.

Volgens Lianne Hoogeveen is het belangrijk deze groep kinderen in het reguliere onderwijs niet ‘over te slaan’ of te bagataliseren. Het gaat hier om een groep kinderen die kwetsbaar zijn. Zo spreekt Lianne over risico’s in termen van depressie, eenzaamheid, welbevinden en sociale ontwikkeling. Soms zijn ouders zelfs ten einde raad. En behalve een IQ test zijn er meer aspecten relevant als het gaat om hoogbegaafdheid. Het is volgens Lianne zelfs de vraag of dit label bevorderlijk is voor kinderen en ouders. Moeten we als samenleving niet nog verder durven te kijken dan een label? En hoe past hoogbegaafdheid dan binnen het huidige reguliere onderwijs?

Bron: Tjipcast

Gerelateerde informatie