Tweetaligheid ook voordeel bij kinderen met ASS

BSL Testweb Nieuws

Onderzoekers Eleni Peristeri, Eleni Baldimtsi, Margreet Vogelzang en Ianthi Tsimpli van de universiteit van Thessaloniki, Cambridge en Genève de effecten van tweetaligheid op de Theory Of Mind en executieve functies van kinderen met autisme hebben onderzocht.

De Theory of Mind gaat over de interactie met anderen en het kunnen herkennen en begrijpen van hun gevoelens, meningen en motieven. Het kind moet daarvoor het eigen perspectief naast zich neerleggen om zich op het standpunt van de ander te concentreren. De executieve functies zijn zaken als het vasthouden van de aandacht. In onderzoeken bij kinderen zonder autisme is al gebleken dat ook bij hen Theory Of Mind en executieve functies verbeteren door tweetaligheid.

In dit onderzoek blijkt dat ook te gelden voor kinderen met autisme. Ouders met tweetaligheid in het gezin kiezen er vaak voor hun kind met autisme in maar één taal op te voeden, om het kind niet extra te belasten. In de praktijk blijkt tweetaligheid juist in hun voordeel te werken, ook gecorrigeerd naar sociaal-economische omstandigheden. De onderzoekers vermoeden dat de Theory Of Mind verbetert doordat het kind leert eerst te onderzoeken welke taal de ander spreekt en dat het vervolgens de executieve functies aanspreekt doordat het de aandacht moet richten op één van de twee talen. In plaats van een extra belasting blijkt tweetaligheid dus een effectieve manier om Theory Of Mind en executieve functies te verbeteren.

The cognitive benefits of bilingualism in autism spectrum disorder: Is theory of mind boosted and by which underlying factors?

Bron: Kenniscentrum Phrenos

Gerelateerde testmaterialen

Autisme Spectrum Vragenlijst (ASV)

Executieve Functies Vragenlijst (EFV)

Rey Visual Design Learning 

Naar alle testmaterialen >