Het is ingewikkeld om uit te leggen wanneer iemand een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft. Met het TOS-wiel kun je overzichtelijk laten zien met welke stukjes taal iemand moeite heeft en hoeveel kanten TOS heeft.
Het oorspronkelijke ontwerp komt van Raising Awareness of Developmental Language Disorder (RADLD). Onderzoekers van Kentalis, Auris en de NSDSK maakten een aangepaste Nederlandse versie.
Bekijk het TOS Spraaktaal web >
Onder de naam Deelkracht werken onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigen van verschillende organisaties samen aan een samenleving die ook met een zintuigelijke beperking toegankelijk is. Deelkracht voert het door ZonMw erkende meerjarig deelsectorplan uit. In deelprogramma’s werken alle betrokkenen nauw samen aan één einddoel.
Gerelateerde informatie
- CIO – Communicatieve Intentie Onderzoek
- Schlichting Test voor Taalproductie-II – complete set
- Schlichting Test voor Taalbegrip – complete set
Te zot voor woorden….? | Artikel Kind en Adolescent Praktijk
Mariëtte Embrechts, Mariëlle Kieboom, Merel Notten, Lian Nijland, Kind & Adolescent Praktijk, volume 18, pages 6–13 (2019)
Psychiatrie en logopedie werken in de kinder- en jeugd-GGZ helaas nog weinig samen. Het meest in het oog springende probleem bepaalt in welke discipline het kind terechtkomt. Vaak hangen de problemen op taal- en psychiatrisch gebied echter met elkaar samen. Intensievere samenwerking tussen GGZ en taalexperts zal veel winst opleveren. Meer lezen