Nederlandse kinderen zijn het meest tevreden over hun leven

BSL Testweb Algemeen

Deze maand bleek uit onderzoek van Unicef dat kinderen en jongeren het beste op kunnen groeien in Nederland. Dat concludeert Unicef in een onderzoek naar het welzijn van kinderen tot 18 jaar in de 41 meest welvarende landen. Maar de prestatiedruk op school ligt op de loer.

Onderzocht werd de mentale en fysieke gezondheid van kinderen. Ook werd er naar sociale vaardigheden als vriendschappen sluiten en toegang tot goed onderwijs gekeken. Op de 2e en 3e plaats staan Denemarken en Noorwegen. De VS, Bulgarije en Chili scoren het laagst.

Ook wat tevredenheid betreft scoort Nederland het best. In de meeste landen is iets minder dan 80 procent van de kinderen tevreden over het leven. In Nederland is dat 90 procent. Mexico en Roemenië eindigen op plaats twee en drie. In Turkije zijn kinderen met 53 procent het minst tevreden.

Obesitas

Overgewicht en obesitas zijn wel grote problemen, waarschuwt Unicef. Een kwart van de Nederlandse kinderen is te dik. Wereldwijd kampt een op de drie kinderen tussen de 5 en 19 jaar met overgewicht of obesitas.

Prestatiedruk

Ook ligt prestatiedruk op scholen in Nederland volgens Unicef op de loer. “We weten uit recent onderzoek dat Nederlandse jongeren de meeste stress ervaren door schooldruk”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van Unicef Nederland. “Naarmate die druk groter wordt, ondervinden jongeren meer emotionele problemen en minder levenstevredenheid.”

Coronacrisis

De coronacrisis komt daar nog eens bovenop. “Kinderen en jongeren hebben mentaal last van de coronapandemie”, zegt Laszlo. Unicef roept daarom overheden wereldwijd op kinderen niet uit het oog te verliezen bij het nemen van beslissingen over coronamaatregelen.

Bron: NOS.nl

Gerelateerde vragenlijsten

  • Sociaal-emotionele Vragenlijst SEV
  • Leervoorwaardentest LVT
  • Vragenlijst Psychische vaardigheden VPV
    Naar alle tests >