Dementie op jonge leeftijd onderschat probleem

BSL Testweb Algemeen

Volgens onderzoekers van het Alzheimer Centrum Limburg/Maastricht UMC+, is er meer aandacht nodig voor dementie op jonge leeftijd. In Nederland hebben 14.000-17.000 mensen met dementie voordat ze 65 jaar zijn. De studie werd op 19 juli ’21 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Neurology.

Dementie kan door veel verschillende aandoeningen worden veroorzaakt. Deze hebben allemaal gemeen dat ze veranderingen in het cognitief functioneren, het gedrag of emoties tot gevolg hebben waardoor iemand in het alledaagse leven meer en meer wordt beperkt. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld het geheugen, beperkingen op het gebied van taal, het uitvoeren van handelingen of het verwerken of begrijpen van informatie. De symptomen zijn afhankelijk van de vorm van de dementie.

Bij jonge mensen wordt pas na een lange periode dementie gediagnosticeerd. Vaak wordt gedacht aan overspannenheid, depressiviteit of relatieproblemen. Met het doel meer en beter onderzoek te doen naar dementie op jonge leeftijd is het PRECODE-project gestart onder leiding van Prof. dr. de Vugt van het Alzheimer Centrum Limburg van het Maastricht UMC+. Dit project onderzoekt de prevalentie (welke aantallen) en incidentie (hoeveel nieuwe gevallen in een periode) van dementie op jonge leeftijd.

Bron: Maastricht UMC+

Gerelateerde informatie

Testmaterialen op het gebied van dementie >