Zelfrapportage screeningsinstrumenten worden gebruikt om mentale stoornissen in kaart te brengen. Het is echter onbekend wat de validiteit hiervan is in verschillende culturen en linguistische groepen.
In een systematische review en meta-analyse, onderzochten Pim Cuijpers, Anne de Graaff, Mariska Leeflang, Jana Rose Uppendahl, Irene Sferra, Ralph de Vries en Marit Sijbrandij, de diagnostische testnauwkeurigheid van zelfrapportage-screeningsinstrumenten voor angst, depressie en PTSS bij Arabisch sprekende volwassenen. Meer onderzoek blijkt nodig voor de vragenlijsten gericht op de screening van PTSS bij Arabisch sprekenden. Het is onderzoek is gepubliceerd door Cambridge University Press, 23 november 2021.
Bron: NtVP
Gerelateerde informatie
- Schlichting Taaltest Turks Scoreformulier. Taalbegrip sectie A-D/ Test voor woordontwikkeling item 1-40 (set van 10 formulieren).
Voor: Logopedisten en klinisch linguïsten. De Turkse versie kan afgenomen worden door een Turkssprekende testleider, en door een Turkssprekende tolk in samenwerking met een Nederlandssprekende testleider. - Cross-culturele Dementiescreening (CCD). Screening van dementie bij niet-Nederlandssprekende allochtone ouderen.
- Bekijk alle testmaterialen digitaal en/of pen/papier afneembaar: Psychologie en Logopedie
- Artikel | ‘Cliënten met een migratie-achtergrond moeten tactvol worden behandeld’. Interview met psychotherapeut en onderzoeker Jeroen Knipscheer, expert in de cultuursensitieve psychotherapie. GZ-psychologie, dec 2020.
- Boek | Cultuur en psychodiagnostiek – Professioneel werken met psychodiagnostische instrumenten. Redactie: Ria Borra, Rob van Dijk en Raymond Verboom.