Testweb - Eenvoudig tests afnemen en scoren via internet Bohn Stafleu van Loghum
 

Partners van Afasiepatiënten Conversatie Training (PACT)

Sandra Wielaert en Dr. Ray Wilkinson

Traint: conversatiegedrag van (gespreks)partners van mensen met afasie
Leeftijdsbereik: volwassenen
Duur training: maximaal 8 sessies van 1 uur
Toepasbaar in: logopedische praktijk, revalidatiecentra, ziekenhuizen (polikliniek), verpleeghuizen
Kwalificatieniveau: Logopedisten met ruime kennis en expertise op het gebied van afasie

Doel van het therapieprogramma

Voor mensen met afasie en hun partners kunnen het aanpassen aan de afasie en het aanleren van nieuwe manieren van praten en met elkaar omgaan moeilijke processen zijn. De Partners van Afasiepatiënten Conversatie Training (PACT) is een therapie programma bedoeld om deze processen te ondersteunen. De training is gebaseerd op de analyse van natuurlijke gesprekken die een persoon met afasie en diens partner zelf op video opnemen. De PACT richt zich in eerste instantie op het conversatiegedrag van de (gespreks)partner, maar is interactie-gericht en richt zich daarmee op het conversatiegedrag van beide gesprekspartners. In sommige gevallen kan de training indirect ook tot een verbeterde communicatieve vaardigheid van de persoon met afasie leiden. De PACT geeft partners van mensen met afasie inzicht in hoe zij met hun afatische partner communiceren, maakt hen bewust van de keuzes die ze hebben om met de afasie om te gaan in hun dagelijkse conversaties en helpt hen om nieuw geleerde strategieën ook werkelijk toe te passen.

De PACT is een bewerking van het conversatie trainingsprogramma in Supporting Partners of People with Aphasia in Relationships and Conversation (SPPARC).

Hoe werkt de PACT?

Voorafgaand aan de training wordt het conversatie onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek bestaat uit een analyse van de video-opnamen die het koppel zelf heeft gemaakt en richt zich op de volgende hoofdgebieden uit de Conversatie Analyse:

  • Probleem en herstel
  • Beurtwisseling en sequentie
  • Topic en algehele conversatie

Na het invullen van het onderzoeksformulier met 20 aspecten van conversatiegedrag binnen deze drie hoofdgebieden ontstaat een uitgebreid beeld van het conversatiegedrag van het koppel in het dagelijks leven. Indien gewenst kunnen fragmenten van de video’s getranscribeerd worden ten behoeve van de analyse en/of de training. De logopedist bespreekt haar bevindingen met de persoon met afasie en de (gespreks)partner (in de PACT ook wel koppel genoemd) en in overleg wordt het doel van de training bepaald.

Wat traint de PACT?

De PACT bestaat uit 8 sessies die de hierboven genoemde hoofdgebieden dekken, met in totaal 47 werkbladen. Er wordt een keuze gemaakt uit deze sessies met de bijbehorende werkbladen. Het totaal aantal sessies dat een koppel doorloopt is afhankelijk van de bevindingen uit het onderzoek en de wensen van het koppel. Er worden minimaal 3 sessies doorlopen, meestal worden 5 sessies doorlopen. Een sessie duurt ongeveer een uur.

Gedurende het trainen van de conversatiegedragingen leidt de logopedist de partner bovendien steeds door de volgende drie fasen: bewustmaken van conversatie in het algemeen, bewustmaken van de eigen conversatie patronen, strategieën voor verandering.

Voor wie?

Logopedisten met ruime kennis en expertise op het gebied van afasie. Het wordt sterk aanbevolen om de PACT scholing te volgen die BSL met ingang van voorjaar 2012 gaat aanbieden.

Normgegevens

Nvt

Cotanbeoordeling

Nvt

Materialen

Het materiaal van de PACT bestaat uit (links verwijzen naar de BSL webshop):

 
 
Testweb account
Tarieven
Altijd als eerste op de hoogte?
Meld u aan voor de nieuwsbrief.
E-mailadres: