Testweb - Eenvoudig tests afnemen en scoren via internet Bohn Stafleu van Loghum
 

Auditief Taalbegripsprogramma (ATP)

Roelien Bastiaanse

Traint:het begrip van zelfstandige naamwoorden en werkwoorden bij afasiepatiënten
Leeftijdsbereik:volwassenen
Afnameduur:afhankelijk van de begripsstoornis
Toepasbaar in:revalidatiecentra, logopedische praktijk, verpleeghuizen
Kwalificatieniveau:n.v.t.

Doel van het programma

Het Auditief Taalbegripsprogramma is een therapieprogramma waarmee het woordbegrip (zelfstandige naamwoorden en werkwoorden) van afasiepatiënten getraind kan worden. Het programma is opgezet volgens de principes van de moderne taalverwerkingsmodellen, waarbij het woordbegripsproces wordt onderverdeeld in verschillende stappen. Deze stappen lopen op in moeilijkheidsgraad. Dankzij deze opbouw wordt het woordbegrip systematisch worden getraind. Het is het eerste programma dat systematisch het begrip van zelfstandige naamwoorden traint. Met de voortgangsformulieren kan de vooruitgang van de patiënt worden bijgehouden, zodat voor therapeut en patiënt de effecten van de training direct zichtbaar zijn.

Toepassingsmogelijkheden

  • Behandeling: Voor het trainen van het woordbegrip (zelfstandige naamwoorden en werkwoorden) van afasiepatiënten.
  • Evaluatie: Voor het nauwkeurig volgen van de voortgang en de effectiviteit van de gegeven therapie.

Wat traint het programma?

Het Auditief Taalbegripsprogramma traint het begrip van zelfstandige naamwoorden en werkwoorden en is onderverdeeld in drie delen:

  1. Semantiek
  2. Fonologie, Semantiek en Lexicale Morfologie
  3. Werkwoorden

Voor wie?

Het ATP kan worden gebruikt door logopedisten en klinisch linguïsten.

Afname en scoring

Het ATP werkt met gesproken woorden die gematcht moeten worden met plaatjes. Er worden steeds vier plaatjes aangeboden waarvan er één overeenkomt met het zogenaamde ‘doelwoord’. De andere drie plaatjes zijn ‘afleiders’ die wel of geen verwantschap vertonen met het doelwoord. Elk deel van het ATP bestaat uit 120 items met een oplopende moeilijkheidsgraad die bepaald wordt door het aantal en de aard van de verwante afleiders. Het is raadzaam de begripsstoornis goed te diagnosticeren voordat met het ATP begonnen wordt. Afhankelijk van waar in het taalbegripsproces de stoornis zich bevindt kan besloten worden met welk deel van het ATP het beste kan worden begonnen. Doordat het ATP een losbladig systeem is, kan de volgorde van aanbieding worden aangepast aan de behoefte van de individuele patiënt. Bovendien bevat de handleiding een cd-rom met daarop alle afbeeldingen, zodat extra items gemaakt kunnen worden, afgestemd op de individuele behoeften van patiënten. Met de voortgangsformulieren kan het effect van de therapie nauwkeurig worden gevolgd.

Normgegevens

N.v.t.

Cotanbeoordeling

N.v.t.

Materialen

 
 
Testweb account
Tarieven
Altijd als eerste op de hoogte?
Meld u aan voor de nieuwsbrief.
E-mailadres: